10-04-2019 - Fietsen Leenderbos 32 km - Wandelen 7. 5 km 10. 119 stappen

10 april 2019 - Leende, Nederland

.

Fietsen Leenderbos 32 km

.

Wandelen - 7. 5 km  -  10. 119 stappen

.

11° Minimum temperatuur 1°

NO 4

10%

Veelal zonnig en droog

Vandaag is het op veel plaatsen ronduit zonnig, alleen in het zuiden komen wolkenvelden voor. Bij een matige tot krachtige noordoostenwind wordt het 8 tot 11 graden. Ook morgen start koud. Later op de dag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Met 7 tot 10 graden is het wat kouder. Vrijdag blijft het vrij koud met maxima tussen 7 en lokaal 9 graden. De kans op een enkele bui neemt toe, mogelijk met korrelhagel of een vlok natte sneeuw. Ook zaterdag is het licht wisselvallig met vooral in de noordoostelijke helft kans op een bui.

Bron: NOS.nl

.

Verwachting voor 10.04.2019

Het is vandaag zonnig en droog lenteweer. In het zuiden kan wat sluierbewolking overtrekken en het noorden is gevoelig voor enkele wolkenvelden. Het is schraal met matige tot op de Wadden krachtige, noordoostenwind, 4-6 Bft. Het wordt 8 graden op Terschelling tot 13 in Zuid-Limburg. Het voelt kouder aan.
Vannacht is het op veel plaatsen nog helder. In het binnenland koelt het af tot lokaal min 1 graad. Morgen is het nog wat kouder dan vandaag.

Bron: Weer.nl

.

Bomenkap stopt voorlopig!

Natuurmonumenten stopt voorlopig met bomenkap

Er wordt elk jaar meer bos gekapt in Nederland dan er wordt aangeplant. Dit terwijl de klimaatplannen juist vragen om meer bos dat CO₂ verwerkt.

Steven Musch

10 april 2019

De laatste jaren is er steeds meer kritiek gekomen op het huidige kapbeleid van zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer. Foto iStock

Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen vanwege groeiende kritiek op het huidige kapbeleid. Alleen vanuit veiligheidsoverwegingen wordt nog gekapt. Dat maakte Natuurmonumenten woensdag bekend.

De strijd tegen klimaatverandering vraagt om meer bos dat CO₂ kan verwerken. Toch wordt er elk jaar juist meer bos gekapt dan er wordt aangeplant. Een analyse die eind 2017 is gepubliceerd in vakblad Natuur, Bos en Landschap laat zien dat de oppervlakte bos in Nederland sinds 2013 jaarlijks met 1350 hectare is afgenomen. Per jaar is gemiddeld 3036 hectare bos verdwenen, wat slechts deels gecompenseerd wordt door de jaarlijkse aanplant van 1686 hectare nieuw bos.

Lees ook: Bomenplant werkt alleen met divers bos

Dat past binnen het beleid van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en de afspraken die zijn gemaakt in het beleidsplan Natura 2000. Beide organisaties kappen jaarlijks grote percelen bos om plaats te maken voor hei en stuifduin. Dit moet volgens Natuurmonumenten de biodiversiteit ten goede komen. Als er bos wordt verwijderd om Natura 2000-doelen te halen, dan geldt er een vrijstelling voor herplant.

Vanwege de klimaatverandering, schrijft Natuurmonumenten, is in ons land de aanplant van grote oppervlakten aan extra bossen nodig. “Natuurmonumenten is daar vóór en werkt daar aan mee. Deze klimaatbossen moeten niet de bestaande natuur verdringen.” De vereniging schrijft daarom te zijn “voor aanplanten van nieuwe bossen búiten bestaande natuurgebieden”. Wel zegt Natuurmonumenten in gesprek te gaan met zijn leden, donateurs en vrijwilligers om het huidige kapbeleid onder de loep nemen.

Kritiek op kapbeleid

Natuurmonumenten beheert in totaal meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland, waarvan een derde deel bestaat uit bos, ruim 30.000 hectare. De club heeft in totaal 700.000 leden, donateurs en vrijwilligers. De laatste jaren is er steeds meer kritiek gekomen op het huidige kapbeleid van zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer, dat in opdracht van de rijksoverheid 260.000 hectare bos en natuurgebieden beheert.

Lees ook dit opiniestuk van Maria Quist: Stop de moord op ons bos

De voormalige directeur van Staatsbosbeheer Frits van Beusekom uitte eerder dit jaar in NRC stevige kritiek op de grootschalige bomenkap in Nederland. Als reactie daarop werden Kamervragen gesteld en sindsdien gaat er een petitie rond. Die is op dit moment ruim 16.000 keer ondertekend. Ook is er een Meldpunt Bomenkap opgericht. Daarnaast waren er protesten tegen de kap van 2.000 bomen langs de snelweg A2 en vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis in Alkmaar.

Maria Quist, die bij Natuurmonumenten werkte en bij Staatsbosbeheer, schrijft deze week in NRC te vrezen voor de “moord op ons bos”. “Het wordt hoog tijd dat de verantwoordelijken binnen de natuurbeschermingsorganisaties zichzelf en hun beleid eens grondig op de schop nemen”, schrijft zij.

.

ANP

Natuurmonumenten stopt voorlopig met bomen kappen

Vandaag, 17:55

Binnenland

Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen. Aanleiding is de groeiende kritiek van de achterban op het kapbeleid. Enige uitzondering zijn bomen die vanwege veiligheidsredenen moeten worden gekapt.

De organisatie gaat de komende maanden het gesprek aan met betrokken leden, donateurs en vrijwilligers. Op plekken waar in de toekomst bomen moeten worden gekapt, gaat Natuurmonumenten praten met de omwonenden. De organisatie sluit niet uit dat de gesprekken kunnen leiden tot het heroverwegen van het kapbeleid.

Volgens Staatsbosbeheer moeten er tienduizenden hectares bos bijkomen om CO2 op te slaan, maar in de praktijk verdwijnt er meer bos dan erbij komt. Natuurmonumenten erkent dat het raar voelt om bomen om te zagen in plaats van bij te planten. Toch zou er netto gezien een lichte groei zijn van het oppervlak aan bos.

Protesten

Provincies en het Rijk, maar ook Natuurmonumenten en andere landeigenaren, ruimen jaarlijks grote percelen bos om plaats te maken voor hei en stuifduin omdat de biodiversiteit omhoog moet. Het kappen van bomen zorgt ervoor dat planten en struiken meer zonlicht krijgen. Natuurmonumenten beheert in totaal meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland, waarvan een derde deel bos.

De laatste tijd zijn er vaak stevige protesten geweest tegen het kappen van bomen, bijvoorbeeld van 2000 bomen langs de A2 en vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. Ook in Amelisweerd liepen de gemoederen hoog op vanwege het kappen van bomen omdat de snelweg A27 verbreed wordt. Op sociale media zijn er ook steeds meer protesten tegen de bomenkap.

Foto’s